Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym

Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 szkl
  • woda

    1/3 szkl
  • barwnik różowy lub czerwony

  • Krem:

  • śmietana kremówka

    300 ml
  • cukier kryształ

    1/2 szkl
  • serek mascarpone

    250 g
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Białka oddzielam od żółtek i ubijam je razem z cukrem na sztywną pianę.
Krok 2 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Do piany białkowej dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Mieszam na niewielkich obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 3 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Do ciasta biszkoptowego dodaję barwnik różowy lub czerwony (czerwonego mniej). Polecam barwnik w żelu lub płynie. Mieszam do jednolitego koloru.
Krok 4 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Masę wylewam na dużą blachę (ja wykorzystuję tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Ciasto piekę ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 75st.C. Jeszcze ciepłe przekładam na ściereczkę, odrywam papier do pieczenia i zwijam ciasto razem ze ścierką. Dzięki temu łatwiej będzie nadać kształt roladzie. Pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 6 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzątku (ok.1/3 szkl) i studzę. Zimną śmietankę ubijam razem z cukrem. Następnie dodaję powoli serek mascarpone, mieszając mikserem. Żelatynę dodaję wlewając cienką strużką do kremu i cały czas mieszając.
Krok 7 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Ostrożnie odwijam ciasto ze ściereczką, przekładam na folię aluminiową, pokrywam równą warstwą kremu, zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zwijam roladę.
Krok 8 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Ciasto zawijam ściśle w folię aluminiową i schładzam w lodówce ok. 2 godzin, by żelatyna w kremie stężała.
Krok 9 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
Wierzch ciasta posypuję glukozą lub mlekiem w proszku. Roladę kroję w grube plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta

10.03.2014 09:11
świetnie wygląda

Kuchenka

05.09.2013 16:13
świetne :D

gosia1988

01.08.2013 11:24
pięknie wygląda i pewnie bardzo pyszna

fotoviderek

01.06.2013 07:33
Pomysł wspaniały :)

Kasia36

30.05.2013 22:43
Pomysłowa, pięknie wygląda

malaczarna23

15.04.2013 08:57
piękna rolada:) i napewno przepyszna

caralajna

30.03.2013 08:12
piękny efekt, aż miło popatrzeć :)

arbuzowo

27.03.2013 22:44
Pięknie wygląda i zapewne też nieźle smakuje

Poison1988

27.03.2013 19:13
wygląda cudownie :)

Luki

27.03.2013 12:19
Fantastyczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat