Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa Panienka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 4 łyżki
budyń malinowy 2 opakowania
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

budyń malinowy 2 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 250 gram

Śmietanka

śmietana kremówka 200 gram
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda gorąca 70 ml

Lista składników

wiśnie w syropie 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa Panienka

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i miskujemy około 4 minuty. Dodajemy żółtka. Gdy się wkręcą dodajemy suche składniki i mieszamy .
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekanrika nagrzanego do 180 stopni. I pieczemy około 45 minut. Studzimy
3. Krem : Do garnka wlewamy 600 ml mleka , dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałych 100 ml mleka dodajemy budynie i mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Studzimy
4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy budyń.
5. Śmietanka: Do kubka dodajemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Do śmietanki dodajemy cukier i ubijamy, gdy się ubije dodajemy cały czas miksując żelatynę.
6. Biszkopt przekrawamy na pół, i obie połówki nasączamy lekko wodą
7. Układanie ciasta : Biszkopt , wiśnie,krem budyniowy, biszkopt, , krem budyniowy, wiśnie, śmietanka. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak