Rozmarynowa zupa z pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

bulion

  • młoda kura lub duży kurczak

    1/2
  • żeberka wołowe

    2
  • por

  • seler nać

  • seler

  • natka pietruszki

  • pietruszka

  • marchewka

  • cebula

  • chili Prymat

  • sól i pieprz

na zupę

  • bulion

    1,5 litra
  • pomidory

    1 kg
  • śmietana 30%

    100 ml
  • Rozmaryn suszony Prymat

  • ryż

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rozmarynowa zupa z pomidorów foto
Do garnka wkładamy kurę, żeberka wołowe, obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Cebulę kroimy w grube plastry, nabijamy na widelec i kolejno opalamy nad ogniem – dodajemy. Zalewamy ok 2 litrami zimnej wody, dodajemy sól, pieprz oraz nieco mieszanki przypraw chili (są na prawdę ostre, więc dodajemy stopniowo!). Rosół gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu bez przykrycia (ok. 2h). W razie potrzeby dolewamy nieco wody, ale tyle aby ostatecznie nie było więcej jak 1,5litra wywaru -doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy wiązkę z natki pietruszki i liści selera). Z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa, na koniec przecedzamy przez sito.
Krok 2 - Rozmarynowa zupa z pomidorów foto
Pomidory powinny być dobrze dojrzałe i mięsiste. Sklepowe (zwłaszcza zimową porą) nie najlepiej się do tego nadają, ja używam pomidorów z własnej szklarni. Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki, przekładamy do naczynia i blendujemy na jednolity mus.
Krok 3 - Rozmarynowa zupa z pomidorów foto
Odmierzamy odpowiednią ilość bulionu, dodajemy mus pomidorowy, sporo rozmarynu i doprowadzamy do wrzenia. Zupa powinna się 3-4 minutki pogotować na wolnym ogniu.
Krok 4 - Rozmarynowa zupa z pomidorów foto
Następnie po zdjęciu z palnika wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe. Zupę podajemy z ryżem lub makaronem.

Mysiunia
Pyszna i zdrowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, na pysznym rosole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ilona_eS 11.08.2016 11:14
pomidorowa pod każdą postacią :)
Urszula Świeca 02.08.2016 16:14
Musi być smaczna.))
mysza75 02.08.2016 10:21
jaka dobra zupa
Ania321 02.08.2016 10:00
smaczna zupka :)
Krzysztof15 02.08.2016 09:29
pyszna zupka
Futka 02.08.2016 08:48
Pyszna i aromatyczna zupa :)
Babeczka35 02.08.2016 08:03
Pysznie wygląda ta zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat