Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
biodrówka 1 sztuka
kiełbasa 1 laska
boczek wędzony 15 dag
ziemniaki 8 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek (z natką)
cebula biała 2 duże
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
kminek 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę płuczemy jeśli wydaje nam się zbyt kwaśna. Siekamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak by lekko ją przykrywa. Dodajemy liście laurowe, kminek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy.
Krok 1 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto
2
W osobnym garnku zagotowujemy biodrówkę. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy kolejne 30 minut.
Krok 2 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto
3
Po tym czasie biodrówkę i włoszczyznę wyławiamy, na ich miejsce wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości (15 min)
Krok 3 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto
4
Biodrówkę obieramy, mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się kapusty. Mieszamy.
Krok 4 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto
5
Ugotowane ziemniaki również wrzucamy do kapusty. Mieszamy, chwilę gotujemy. W tym czasie na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę i boczek. Wrzucamy do zupy.
Krok 5 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto
6
Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania. Gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki się przegryzły. Zupę podajemy gorącą, z pieczywem. Smacznego!
Krok 6 - Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.09.2015 10:52
mnie już ślinka leci ;-)
bogusia 82 08.09.2015 23:28
idealna zupka na chłodne jesienne dni, pyszna:)
pajbek 08.09.2015 19:35
pyszny :-)
marcia7 08.09.2015 18:20
idealny na szarą jesień
Babeczka35 08.09.2015 18:01
Super zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak