ROZGRZEWAJĄCY GULASZ GRZYBOWY

ROZGRZEWAJĄCY GULASZ GRZYBOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    4 szt. duże
  • grzyby suszone

    2 garści
  • szynka wieprzowa

    0.5 kg.
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • kminek mielony

    1/3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • przyprawa do mięs

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżki
  • cebula

    2 szt.
  • woda

    ok. 2 szkl. do sosu
  • mąka

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs, imbirem, ziołami, kminkiem i papryką. Dokładnie wymieszać i zalać olejem.
2.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażyć i dodać mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu.
3.
Pieczarki obrać i drobno pokroić. Grzyby suszone umieścić w garnku i zalać wodą. Zagotować. Przecedzić przez sitko i posiekać. Do mięsa wlać wodę ok. 1 szkl. i wrzucić pieczarki i grzyby, dalej dusząc pod przykryciem jeszcze ok. 30 min, aż grzyby zmiękną. Potem dolać wody i zagęścić mąką. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
paulette17
Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

05.09.2015 23:30
Dobry gulasz .

IKrakowianka

05.09.2015 21:48
bardzo apetyczny gulasz

Bernadeta1

05.09.2015 21:38
Moje smaki, pychota

Anna169Hosz

05.09.2015 18:59
Bardzo apetycznie wygląda!

iziona

05.09.2015 18:44
Gulasz wspaniały, szkoda tylko, ze w tym roku tak marnie z grzybami .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat