Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy
Warzywa kroimy w kostkę, najpierw podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, następnie, marchewkę i pietruszkę i na sam koniec ziemniaki, doprawiamy lekko solą, papryką słodką mieloną i curry, chwilę to wszystko razem smażymy.
Soczewicę płuczemy w wodzie, dajemy do warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody albo bulionu.
Jak warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku: pieprzem, solą, pieprzem chili cayenne, papryką ostrą, wszystko razem miksujemy.
Zupę wlewamy do miseczek, robimy kleks ze śmietany, ozdabiamy natką pietruszki, możemy dać groszek ptysiowy albo podać z pieczywem.