Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczna rozgrzewająca zupka, idealna na chłodne zimowe i wiosenne dni, ale nie tylko. Można ją podawać z różnymi dodatkami, ja podałam z groszkiem ptysiowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • soczewica czerwona

    200 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziemniak

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion

    2 szklanki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • curry

    1 szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • przecier pomidorowy

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa kroimy w kostkę, najpierw podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, następnie, marchewkę i pietruszkę i na sam koniec ziemniaki, doprawiamy lekko solą, papryką słodką mieloną i curry, chwilę to wszystko razem smażymy.

Soczewicę płuczemy w wodzie, dajemy do warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody albo bulionu.

Jak warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku: pieprzem, solą, pieprzem chili cayenne, chili papryką ostrą, wszystko razem miksujemy.

Zupę wlewamy do miseczek, robimy kleks ze śmietany, ozdabiamy natką pietruszki, możemy dać groszek ptysiowy albo podać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat