Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier puder

    20 g
  • masło

    20 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • jogurt bałkański

    2 łyżki
  • wódka

    1 kieliszek
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Róże karnawałowe

Suche składniki tj. mąkę, cukier puder, sól przesiać do dużej miski, kolejno dodać jajka, żółtka, alkohol, jogurt i roztopione masło. Wszystko ze sobą wymieszać dużą łyżką a kolejno dokładnie ze sobą wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne tak jak na pierogi. Po wyrobieniu zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i wałkiem uderzać w ciasto przez około 10 minut. Ta czynność sprawi, że ciasto nabierze powietrza co sprawi, że będzie bardziej kruche. Następnie rozwałkować i wykroić kółka o trzech różnych wielkościach. Największe nacinam 6 razy, średnie 5 a małe 4. Układać jedno na drugim a środek docisnąć palcem. Olej rozgrzać w garnku o szerokim dnie i wrzucać najmniejszym kółkiem do dołu. Smażyć a rumiany kolor z obu stron a później odsączyć na ręczniku papierowym. Ozdobić do dekoracji cukrem pudrem, konfiturą bądź dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Lis 21.01.2017 13:04
Zachwycające:)
marta1371 10.02.2013 23:06
Smaczne
joanna43 07.02.2013 22:48
dziękuję za miłe komentarze
dwa pokoje z kuchnią 07.02.2013 07:43
ładniutkie!
babajaga1969 06.02.2013 21:47
ładne, przed chwilą dodałam podobne :)
Adrian3 06.02.2013 21:33
świetne
czekoladka_m 06.02.2013 21:23
mniam, na jutro w sam raz:)
Ryszard4 06.02.2013 21:16
Ekstra
Ela6 06.02.2013 21:07
Śliczne i z pewnością pyszne
smakoszek 06.02.2013 20:50
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat