Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosyjskie koltlety pożarskie

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 g
jajko 1 szt
masło rozpuszczone 1 łyżka
bułka czerstwa 1 szt
mleko do namoczenia bułki
sos sojowy 1 łyżeczka
sól
pieczarki 10 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosyjskie koltlety pożarskie

* kotlety można nafaszerować pieczarkami całymi lub zrobić farsz: Ważne, aby całe pieczarki wcześniej odgotować w wodzie (lekko osolonej z dodatkiem jednej łyżeczki octu np. białego winnego) przez około 15 minut. Pieczarki podczas gotowania oddadzą wodę i nie będą surowe w kotlecie. Farsz: Pieczarki pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości masła, aż całkowicie oddadzą wodę i lekko się zarumienią, pod koniec delikatnie osolić. Nakładać 1 łyżeczkę na kotleta.

Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, wyciąć ścięgna, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Żółtko utrzeć z miękkim lub rozpuszczonym masłem ( nie gorącym), białko ubić na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa dodać utarte z masłem żółtko, odciśniętą bułkę, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Rękę namoczyć w zimnej wodzie, nabierać garść mięsa, uformować kulkę, a następnie rozgnieść ją na płasko- nafaszerować pieczarkami i zawinąć do środka. Kotleta obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania zapasu mięsa. Patelnie rozgrzać na średni ogniu (ważne, aby nie palić tłuszczu), na rozgrzany tłuszcz układać kotlety. Smażyć z każdej strony około 4 minut, aż kotlety się zarumienią. Przekładać pożarskie do żaroodpornego naczynia i na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

Kotlety podaję z marchewką duszoną z groszkiem i ziemniakami tłuczonymi z jogurtem i masłem, posypane koperkiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 25.04.2013 21:11
ależ pięknie podane:) dawno ich nie jadłam
Malinka 06.04.2013 17:25
Już dawno nie jadłam, a są wyśmienite!
Boska_Agatka 05.03.2013 11:53
mniam moje ulubione
w mojej kuchni 05.03.2013 11:37
rarytaski mielone...
mufinka79 05.03.2013 11:09
Prosto i smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak