Przepis i sposób przygotowania na: Rosyjskie koltlety pożarskie
Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, wyciąć ścięgna, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Żółtko utrzeć z miękkim lub rozpuszczonym masłem ( nie gorącym), białko ubić na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa dodać utarte z masłem żółtko, odciśniętą bułkę, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Rękę namoczyć w zimnej wodzie, nabierać garść mięsa, uformować kulkę, a następnie rozgnieść ją na płasko- nafaszerować pieczarkami i zawinąć do środka. Kotleta obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania zapasu mięsa. Patelnie rozgrzać na średni ogniu (ważne, aby nie palić tłuszczu), na rozgrzany tłuszcz układać kotlety. Smażyć z każdej strony około 4 minut, aż kotlety się zarumienią. Przekładać pożarskie do żaroodpornego naczynia i na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Smacznego!
Kotlety podaję z marchewką duszoną z groszkiem i ziemniakami tłuczonymi z jogurtem i masłem, posypane koperkiem :)