Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z suszonych grzybów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 100 g
olej 2 łyżki
wołowina 500 g
cebula 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 mały
bulion wołowy 750 ml
Bulion grzybowy 750 ml
wino czerwone wytrawne 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy
natka pietruszki
makaron

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z suszonych grzybów

Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy.
Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski.
Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 08.12.2015 10:32
Coś między rosołem a grzybową, ciekawe.
Malinka 08.12.2015 09:27
Ciekawy przepis i to bardzo...dla mnie zupełna nowość...
Motorek 08.12.2015 08:08
ciekawe....
sliwka 08.12.2015 07:25
Coekawy przepis;))
Dariusz8 07.12.2015 22:49
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak