Rosół z kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    1 szt
  • marchew

    1-2 szt
  • korzeń pietruszki

    1 szt
  • seler

    nieduży kawałek
  • por

    nieduży kawełek
  • pieprz ziarnisty

    4-5 szt
  • liście laurowe

    1-2 szt
  • ziele angielskie

    2-3 szt
  • kapusta włoska

    nieduży kawałek
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • pietruszka

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte mięso wrzucić do zimnej wody i zagotować. W trakcie gotowania na powierzchni wody pojawią się tzw. "szumowiny", które najlepiej zebrać łyżką cedzakową. Po zebraniu dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę, kawałek kapusty włoskiej, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu (jeśli się zagotuje może zmętnieć) przez około 1-1,5 godziny. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kostkę rosołową, kawałek natki pietruszki i odrobinę soli. W trakcie gotowania można podlewać zimną wodą, powinien być bardziej klarowny dzięki temu. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 27.02.2012 07:03
kocham rosół
MAR3STA 18.02.2012 08:57
domowy najlepszy
kate.500 16.02.2012 07:39
moja ulubiona zupa
Karmel 09.02.2012 12:09
uwielbiam taki rosołek
joanna77 09.02.2012 11:56
ja tez lubię
foczka-ks 03.02.2012 23:43
uwielbiam
foczka-ks 03.02.2012 23:43
uwielbiam
SmacznaPyza 03.02.2012 20:51
dobry rosół jest pyszny i zdrowy, ale na pewno nie taki z kostką rosołową
halina17 03.02.2012 20:12
dobry rosół , rozgrzewający w mroźne dni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat