Rosół z karpia z pulpecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rosół

  • karp dzwonka

    1 kilogram
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Kucharek przyprawa do potraw

Pulpety

  • karp dzwonka

    ugotowany z rosołu
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    kilka łyżek
  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i kucharkiem do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną.Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
bogusia 82
Rosół możemy również podać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 31.01.2016 20:17
smacznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat