Rosół z kaczki z makaronem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rosół ten ugotowany na na korpusie czyli (porcji rosołowej z kaczki) z dodatkiem warzyw i podpalonej nad płomienia ognia cebuli. Rosół podawany z gotowanym makaronem z dodatkiem natki pietruszki.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki

  • porcja rosołowa z mięsa kaczki

    1 sztuka
  • woda zimna

    2 litry
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 ćwiartka
  • por

    0.5 sztuki
  • chrzan świeży

    1 cm
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ząbków
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka

Dodatkowo:

  • makaron

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korpus (porcję rosołową z kaczki) dokładnie oczyścić, usunąć nadmiar skóry z tłuszczem jeżeli taka jest i opłukać.

Włożyć do garnka i wlać wodę dodać soli i doprowadzić do zagotowania.

Po zagotowaniu zdjąć szumowiny wytwarzające się podczas gotowania.

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20-30 minut.
Dodać obrane warzywa, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę, kawałek pora oraz seler.

Nad płomieniem kuchenki opalić obraną cebulę aby zbrązowiała. Opaloną cebulę dodać do rosołu.

Dodać również liść laurowy, ze 3 ziarenka ziele angielskie oraz mały kawałek imbiru.

Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Jeśli woda podczas gotowania częściowo wyparuje uzupełnić ją.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem dodać posiekany lubczyk.

Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką oraz natką pietruszki.

Bożena Matuszczyk
Rosół doprawić według swojego uznania. Można podawać z lanymi kluseczkami smakuje równie dobrze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:22
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat