Rosół z kaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    skrzydła,korpus,szyja i udka
  • marchew

    2 szt
  • por

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • natka pietruszki

    1 duży pęk
  • cebula

    1 szt
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 gałązka
  • pieprz

    10 - 12 kulek
  • ziele angielskie

    4-5 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy woda i stawiamy do gotowania. Obierany seler i pietruszkę i dodajemy do mięsa trochę solimy i gotujemy na małym ogniu.
Można zebrać pojawiające się szumowinki. Cebulę kroimy na pół albo w grube plastry i opiekamy na suchej patelni.
Natkę pietruszki płuczemy(troszkę można zostawić do posypania na talerz) a resztę razem z cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości mięsa ok 1 1/2 - 2 godz. Doprawiamy do smaku dość mocno i podajemy z ugotowanym makaronem.
Rosół z kaczki jest bardzo tłusty więc zbieram z niego wierzchnią warstwę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 20.07.2017 14:42
Dziękuję:) ja też lubię choć muszę go ''oddtłuszczać '':)
Ola1984 20.07.2017 13:14
Uwielbiam rosół z kaczki, lub z jej dodatkiem. Zawsze taki właśnie robię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat