Rosół z dodatkiem imbiru

Rosół z dodatkiem imbiru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rosół jak rosół zawsze smaczny i do tego zdrowy. Można coś jednak w nim troszkę zmienić dodać albo ująć. Ja np. nie lubię w rosole kopru a inni uwielbiają. Znajoma namówiła mnie na dodanie kawałka imbiru. Było smacznie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupy

  • mięso z kurczaka

    1.5 kilograma
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • seler naciowy

    5 liści
  • lubczyk świeży

    1 liść
  • imbir

    4 plastry
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy, myjemy zalewamy wodą (ja zalewam zimną ok. 4 litry i tak się zredukuje) i stawiamy na gazie. Dodajemy oczyszczoną marchew i gotujemy na maleńkim ogniu (pomimo że nie hula ale jednak "pyrkoląc" się gotuje).

Po ok. 60 min dodajemy umytą zieleninę, opieczoną cebulę, kawałek 3-4 cm imbiru i trochę solimy (marchew można wyjąć wcześniej).

Gotujemy ok. 30-40 min i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat