Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rosół mamuni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka
włoszczyzna
sól
cebula 1 plasterek

Przepis i sposób przygotowania na: rosół mamuni

Mięso rosołowe zalewamy zawsze zimną wodą (gdy zalejemy ciepłą wodą białko szybko się zetnie i wywar będzie bez smaku!).
zamiast skrzydełek również świetnie nadają się kurze korpusy i udka.
Włoszczyznę dodajemy dopiero gdy wywar się wyszumi. By zupa była przejrzysta wybieramy łyżką pianę powstającą na rosole. Teraz możemy dodać warzywa. Marchew, pietruszka itp.
Mniej więcej w połowie gotowania dosypujemy sól. Dzięki temu wywar nie zmętnieje a warzywa nie rozpadną się.
Plasterek cebulki opiekamy nad płomieniem lub rumienimy na patelni. Dodając ją do rosołu da nam piękny bursztynowy kolor.
Zupę gotujemy długo i na małym ogniu. Powinna "mrugać" przynajmniej 2-3 godziny pod niecałkowitym przykryciem. Nie dolewamy wody!!
Można podawać z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pić z kubeczka :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 22.11.2012 09:06
pyszny rosołek :)
Kulinarna Ja 21.11.2012 10:35
super
Bernadeta1 20.11.2012 22:53
rosołek zawsze mi smakuje
manaika 17.11.2012 20:26
uwielbiam
V_kuchareczka 17.11.2012 19:44
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak