Rosół drobiowy mieszany / po włosku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    2-3 szt.
  • indycza szyjka

    1 średnia
  • podroby

    indycze 200 g
  • udka z kaczki

    2-3 szt.
  • skrzydełka

    gęsie 4-5 szt.
  • skrzydełka z indyka

    1 małe
  • kapusta włoska

    do smaku
  • seler naciowy

    3-4 łodygi
  • seler korzeniowy

    do smaku
  • pasternak

    2-3 średnie
  • por

    do smaku
  • natka pietruszki

    pęczek
  • koper włoski

    1 średni
  • rozmaryn

    gałązka
  • bazylia świeża

    mały pęczek
  • czosnek

    średnia główka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • papryczka chili

  • lubczyk świeży

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 kulki
  • szalotka

    2-3 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osączyć, podzielić ew. na mniejsze kawałki - ułożyć w dużym garnku.
Czosnek obrać z zewnętrznych łusek i przeciąć główkę (w poprzek) na połówki, wzdłuż przekroić papryczkę - dodać razem do mięsa. Dołożyć liście lubczyku, gałązkę rozmarynu, przekrojoną bulwę kopru włoskiego, łodygi selera naciowego, por, obrany seler korzeniowy, pasternak i wszystko zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień do minimum - pozostawić na ogniu przez ok. 2,5-3 godziny. Posolić w połowie gotowania.
Pod koniec gotowania (na 10-15 minut) dodać pęczek pietruszki oraz pęczek bazylii.

Podawać z ulubionym makaronem, lanymi kluseczkami lub ryżem.
Habibi
Na północy Włoch (Trentino, Piemont) taki rosół zabiela się tłustym mlekiem lub słodką śmietanką i posypuje drobniutko startym Parmezanem lub Grana Padano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 23.12.2015 13:22
pyszny rosołek!
mysza75 23.12.2015 10:40
pyszne rosół aż chce się jeść
Babeczka35 23.12.2015 07:58
Musi być pyszny:)
misia123410 22.12.2015 23:43
Bardzo apetyczne:)
Wafelek2601 22.12.2015 22:44
Pyszny przepis
jasiek 22.12.2015 18:13
wspaniały ten rosół
Gracer 22.12.2015 18:06
dobry przepis
w mojej kuchni 22.12.2015 18:04
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat