Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół czosnkowo-imbirowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
liście limonki kaffir 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1 mały
pieczarki 100 g
ząbki czosnku 5 szt
imbir 5 cm
sok z limonki
makaron soba
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół czosnkowo-imbirowy

Przygotowujemy wywar drobiowy:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-2,5 l).
Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe i kaffiru, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa.
Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki.
Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki.
Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 04.02.2017 20:38
chętnie bym spróbowała
justynkag 04.02.2017 15:30
Bardzo ciekawy przepis
KORAL 04.02.2017 14:25
Świetne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak