Romantyczna przystawka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    100 ml
  • kefir

    300 ml
  • ogórek

    10 cm
  • sok z cytryny

    0,5 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • krewetki duże

  • masło klarowane

    2 łyżka
  • olej z pestek dyni

  • szczypiorek

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórka i czosnek obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy do ogórka i od razu skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy jogurt naturalny, miksujemy przez około 30 sekund.

Wlewamy kefir i miksujemy dokładnie na gładką masę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy krewetki i smażymy je przez 2-3 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chłodnik z awokado rozlewamy do niedużych miseczek lub np. do kieliszków do martini.

Skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Wykałaczką "rozcieramy" kropelki oleju, aby powstały nam lekkie maziaje.

Chłodnik posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy po 1-2 krewetki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 07.02.2016 12:39
Ciekawy przepis ;)
norweska20 22.05.2014 08:34
wygląda bardzo kusząco
brioszka 22.05.2014 08:22
genialne! krewetki na przystawkę to zawsze dobry pomysł! :)
Kejti 22.05.2014 00:27
Fajna przekąska,a ta krewetka jest jak wisienka na torcie :-)
Jusiaa 21.05.2014 22:56
Ciekawi mnie to jak to smakuje, wygląda imponująco :)
Noruas 21.05.2014 22:44
Piękny i romantyczny przepis. Wspaniałe zdjęcie!
Malinka 21.05.2014 22:36
Troszkę obawiałabym się krewetek, bo za nimi nie przepadam, ale reszta to same wspaniałości!!!
IwonaDD 21.05.2014 22:26
wspaniała!!!
gibli 21.05.2014 22:08
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat