Rolowany boczek nadziany pieczarkami

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczny pieczony boczek z dodatkiem pieczarek to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na roladę:

  • boczek surowy

    1.4 kilogramów
  • masło 82%

    2 łyżki

Farsz:

  • pieczarki

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuk
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • majeranek Prymat

    3 łyżki
  • pieprz

    3 szczypta
  • sól

    3 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Boczek

Krok 1 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami
Boczek umyć, dokładnie osuszyć, rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć w rulon, przełożyć do naczynia próżniowego i odstawić na około całą noc.
Krok 2 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami

Farsz:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 3 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami
Farsz rozsmarować na rozwiniętym boczku, ponownie całość zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 80-90 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.11.2018 10:03
To prawda Twój boczek przyciąga oko i kusi smakiem;)

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 12:22
Smakowita i kusząca wędlinka;)

Linka2107

06.11.2018 20:07
a co najważniejsze domowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat