Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ziemniaki

    700 g
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • wafle tortowe

    4 sztuki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • olej do smażenia

Na panierkę

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    15 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Mniam 21.03.2015 10:03
Też takie robię :) są pyszne! Ja w sam środek daję jeszcze ogórka kiszonego albo paprykę konserwową :)
IZABELA29 21.03.2015 09:52
muszę kiedyś zrobić
Maridka19 21.03.2015 07:58
Ciekawy przepis :)
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 07:52
świetna przekąska mniam
Malinka 21.03.2015 07:42
Smaczny pomysł!
AgaS10 21.03.2015 07:28
Super pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat