Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
ziemniaki
700 g -
pieczarki
200 g -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
wafle tortowe
4 sztuki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
-
olej do smażenia
Na panierkę
-
jajko
2 sztuki -
mleko
3 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
15 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.
Komentarze (6)