Przepis i sposób przygotowania na: Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.