Roladki z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

  • zielonki

    30 dag
  • suszone pomidory

  • musztarda

    5 łyżeczek
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • przyprawy

  • smalec

    2 łyżki
  • wino czerwone

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić na 5 ładnych plastrów i rozbić dość dokładnie, aby powstał ładny kawałek mięsa, następnie posmarować każdy kawałek mięsa grubą musztardą z suszonymi pomidorami i zostawić na minimum 1 godzinę. Zielonki jeśli mamy w całości to ostrym nożem (bez rozmrażania) pociąć na mniejsze kawałki na patelni podgrzać masło i dodać do niego grzyby oraz 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem, dusić wszystko kilka minut do momentu zmięknięcia grzybów, następnie przestudzić.
Na zamarynowane mięso rozsmarować grzyby i na środku ułożyć po jednym suszonym pomidorku, delikatnie zwinąć mięso jak tradycyjne roladki tak, aby nadzienie nam nie wysunęło się z mięsa.
Zwinięte roladki spiąć wykałaczką lub zawiązać nicią, po wierzchu posypać solą oraz pieprzem i zrumienić na smalcu, następnie przełożyć do innego garnka, a na tłuszczu zrumienić drugą część cebuli też pokrojona w drobna kostkę po podsmażeniu cebule dodać do mięsa,można tez to zrobić razem jeśli mamy większą patelnie.
Do garnka z mięsem dolać 1 szklankę gorącej wody, dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 3-4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, czosnek oraz szczyptę soli i szczyptę chili, dusić pod przykryciem do miękkości pod koniec dodać wino i już bez przykrycia odparować troszkę nadmiar płynu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwi 22.03.2013 21:34
Cóż za pyszności.
Aannkaa82 22.03.2013 20:42
Mięsko + to musi być pyszne.Chociaz przyznaje, że takich grzybków jeszcze nie jadłam. Nie zbieram żadnych blaszkowych (poza opieńkami), a podobno są bardzo smaczne.
halina17 22.03.2013 20:08
Smaczne roladki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat