Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z suszonymi pomidorami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości
zielonki 30 dag
suszone pomidory
musztarda 5 łyżeczek
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
przyprawy
smalec 2 łyżki
wino czerwone 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z suszonymi pomidorami

Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić na 5 ładnych plastrów i rozbić dość dokładnie, aby powstał ładny kawałek mięsa, następnie posmarować każdy kawałek mięsa grubą musztardą z suszonymi pomidorami i zostawić na minimum 1 godzinę. Zielonki jeśli mamy w całości to ostrym nożem (bez rozmrażania) pociąć na mniejsze kawałki na patelni podgrzać masło i dodać do niego grzyby oraz 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem, dusić wszystko kilka minut do momentu zmięknięcia grzybów, następnie przestudzić.
Na zamarynowane mięso rozsmarować grzyby i na środku ułożyć po jednym suszonym pomidorku, delikatnie zwinąć mięso jak tradycyjne roladki tak, aby nadzienie nam nie wysunęło się z mięsa.
Zwinięte roladki spiąć wykałaczką lub zawiązać nicią, po wierzchu posypać solą oraz pieprzem i zrumienić na smalcu, następnie przełożyć do innego garnka, a na tłuszczu zrumienić drugą część cebuli też pokrojona w drobna kostkę po podsmażeniu cebule dodać do mięsa,można tez to zrobić razem jeśli mamy większą patelnie.
Do garnka z mięsem dolać 1 szklankę gorącej wody, dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 3-4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, czosnek oraz szczyptę soli i szczyptę chili, dusić pod przykryciem do miękkości pod koniec dodać wino i już bez przykrycia odparować troszkę nadmiar płynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 22.03.2013 21:34
Cóż za pyszności.
Aannkaa82 22.03.2013 20:42
Mięsko + to musi być pyszne.Chociaz przyznaje, że takich grzybków jeszcze nie jadłam. Nie zbieram żadnych blaszkowych (poza opieńkami), a podobno są bardzo smaczne.
halina17 22.03.2013 20:08
Smaczne roladki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak