Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka, z szynką parmeńską, oliwkami i z kluskami szpinakowymi polane sosem szałwiowym
Zajmiemy się teraz kluskami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ricottę, wbijamy jajko i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, gdyby jeszcze się kleiło podsypujemy trochę mąką, ale starając się nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy z niego cienki wałek i kroimy w poprzek, formując coś na kształt kopytek. Gotujemy wodę i wrzucamy kluski. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu. W międzyczasie robimy sos, w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy śmietanę i posiekaną szałwię. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, gdy wszystko będzie gotowe. Wyciągamy naszego kurczaka, odlewamy kluski i polewamy je sosem. Smacznego!