Roladki z kurczaka, z szynką parmeńską, oliwkami i z kluskami szpinakowymi polane sosem szałwiowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki

  • pierś z kurczaka

    2 sztuka
  • oliwki zielone

    10 sztuka
  • sól i pieprz

  • szynka parmeńska

    4 sztuka
  • ser żółty

    4 kawałek
  • Czosnek suszony Prymat

Kluski

  • szpinak świeży lub mrożony

    450 gram
  • mąka pszenna

    2,5 szklanka
  • ser ricotta

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól do smaku

Sos szałwiowy

  • szałwia

    2 garść
  • masło

    2 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka obmywamy usuwamy błony i kroimy wzdłuż na dwie części. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie każdą z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na środku układamy kilka oliwek, ser i zawijamy. Owijamy w szynkę parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

Zajmiemy się teraz kluskami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ricottę, wbijamy jajko i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, gdyby jeszcze się kleiło podsypujemy trochę mąką, ale starając się nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy z niego cienki wałek i kroimy w poprzek, formując coś na kształt kopytek. Gotujemy wodę i wrzucamy kluski. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu. W międzyczasie robimy sos, w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy śmietanę i posiekaną szałwię. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, gdy wszystko będzie gotowe. Wyciągamy naszego kurczaka, odlewamy kluski i polewamy je sosem. Smacznego!
Programistapogodzinach
Aby danie było jeszcze smaczniejsze warto zamarynować kurczaka godzinę przed pieczeniem :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat