Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki wieprzowe z ugotowanym mięsem i marchewką to pomysł na wykorzystanie pozostałego mięsa i warzyw z rosołu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kotlety schabowe

    5 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • ugotowane mięso z kurczaka

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • Smalec wieprzowy

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • kostka rosołowa

    0.5 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Roladki z gotowanym mięsem i marchewką foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Krok 2 - Roladki z gotowanym mięsem i marchewką foto
Ugotowane mięso z rosołu przemielić w maszynce.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, zeszklić posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso, doprawić do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wymieszać i razem chwilę podsmażyć, ostudzić, wyłożyć na przygotowane mięso, wyrównać.

Z jednej strony ułożyć kawałek ugotowanej w rosole marchewki.
Krok 3 - Roladki z gotowanym mięsem i marchewką foto
Mięso ściśle zwinąć w roladki, zawinąć nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
Krok 4 - Roladki z gotowanym mięsem i marchewką foto
Obtoczyć w mące i ze wszystkich stron zrumienić na rozgrzanym smalcu z olejem. Następnie przełożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę bulionową, angielskie ziele i liść laurowy. Przykryć i dusić do miękkości.
IKrakowianka
Do wywaru z roladek można dodać łyżkę śmietanki 30%, wymieszaną z łyżeczką mąki pszennej, zagotować, doprawić do smaku pieprzem, opcjonalnie solą czosnkową i powstanie pyszny sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:12
Skusiłabym się na takie roladki :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:24
Roladki kuszą smakiem jak i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat