Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z cukinią i jarmużem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dag
cukinia żółta 0,5
jarmuż 1 liście
cebula 0,5
margaryna 2 łyzki
woda 2 litr
mąka pszenna 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z cukinią i jarmużem

Kroki postępowania

1
Aby przygotować tak pyszny obiadek musimy po pierwsze przygotować wszystkie potrzebne składniki:
Krok 1 - Roladki z cukinią i jarmużem foto
2
Mięso kroimy w ok. 2 centymetrowe plastry i dokładnie je rozbijamy. Cukinię myjemy, wydrążamy środek i kroimy w grubsze paseczki o dlugości nieco krótszej niż szerokość mięsa. Obraną cebulę kroimy w piórka, a umyte liście jarmużu pozbawiamy twardej łodygi, a pozostałą część drobno siekamy.
Krok 2 - Roladki z cukinią i jarmużem foto
3
Rozbite kawałki mięsa nacieramy solą i pieprzem, na całości układamy jarmuż, a na początku mięsa kładziemy po kilka kawałków cukinii oraz cebuli - posypujemy Kucharkiem.
Krok 3 - Roladki z cukinią i jarmużem foto
4
Roladki bardzo dokładnie zwijamy, a następnie obwiązujemy specjalną nicią kuchenną.
Krok 4 - Roladki z cukinią i jarmużem foto
5
W garnku topimy margarynę, na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy roladki z każdej strony, po czym wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 1-1,5 godziny dopoki woda nie wyparuje do ok. 1/3 wcześniejszej ilości.
Na suchej patelni rumienimy mąkę do czasu aż zbrązowieje, a następnie ją studzimy.
Krok 5 - Roladki z cukinią i jarmużem foto
6
Do chlodnej mąki wlewamy gorący wywar spod roladek i dokładnie rozprowadzamy aby nie powstały grudki. Sos gotujemy jeszcze chwile, z roladek ściagamy nitki i podajemy do obiadu
Krok 6 - Roladki z cukinią i jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 03.09.2012 22:01
Generalnie jarmuż jest dość twardy i na surowo nie da się go zjeść, jednak po tak długim duszeniu roladek stał się tak mięciutki, że wręcz nie wyczuwalny podczas jedzenia, ale pyszny aromat został :) W tym roku po raz pierwszy sadziłam jarmuż i baaardzo mi posmakował, także już co roku znajdzie on miejsce w moim ogrodzie, a następnie w kuchni :) Jarmuż z cukinią łączyłam już kilkakrotnie - jak dla mnie idealnie się komponują te dwa warzywa :)
smerfetka79 03.09.2012 19:53
nigdy nie jadłam jarmużu w takiej formie, a wygląda zachęcająco:))
pacpaw 03.09.2012 19:48
jak się takie przepisy tworzy z jarmużem muszę go chyba też skosztować
Monika58 31.08.2012 16:04
pyszny obiadek !
Beatris 31.08.2012 12:37
Doskonały obiad.
babajaga1969 30.08.2012 23:33
ładny zestaw kolorystyczny
Dorota76 30.08.2012 19:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak