Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, kruche roladki z łososiem i szpinakiem znikają w mgnieniu oka z talerzy. Uwielbia je cała moja rodzina, są pyszne i zdrowe. Idealne na wspólną kolacje.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

roladki

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • szpinak mrożony

    450 g
  • czosnek ząbki

    4 szt.
  • masło do smażenia

    1 łyżka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    20 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.

sos czosnkowy

  • majonez

    2 łyżki
  • gęsty jogurt naturalny

    200 ml
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • koperek świeży

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

1. W garnku roztapiamy masło, dodajemy szpinak, smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i smażymy jeszcze 2 min. Studzimy.
2. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Następnie lekko rozwałkujemy i nakłuwamy widelcem. Na większej części ciasta kładziemy plastry wędzonego łososia i przyprawiamy pieprzem. Następnie wykładamy ostudzony szpinak i rozsmarowujemy.
3. Następnie zwijamy roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Smarujemy tę końcówkę ciasta roztrzepanym jajkiem, zwijamy i sklejamy roladę.
4. Zwiniętą roladę smarujemy też jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy czarnuszką, a następnie kroimy na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
5. Wykładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C – do zarumienienia ciasta.
6. Podczas pieczenia, przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat