Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne, kruche roladki z łososiem i szpinakiem znikają w mgnieniu oka z talerzy. Uwielbia je cała moja rodzina, są pyszne i zdrowe. Idealne na wspólną kolacje.

Składniki:

roladki

ciasto francuskie 1 opakowanie
łosoś wędzony plastry 200 g
szpinak mrożony 450 g
czosnek ząbki 4 szt.
masło do smażenia 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 20 g
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
jajko 1 szt.

sos czosnkowy

majonez 2 łyżki
gęsty jogurt naturalny 200 ml
czosnek ząbki 3 szt.
sól 1 szczypta
koperek świeży 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

1. W garnku roztapiamy masło, dodajemy szpinak, smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i smażymy jeszcze 2 min. Studzimy.
2. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Następnie lekko rozwałkujemy i nakłuwamy widelcem. Na większej części ciasta kładziemy plastry wędzonego łososia i przyprawiamy pieprzem. Następnie wykładamy ostudzony szpinak i rozsmarowujemy.
3. Następnie zwijamy roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Smarujemy tę końcówkę ciasta roztrzepanym jajkiem, zwijamy i sklejamy roladę.
4. Zwiniętą roladę smarujemy też jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy czarnuszką, a następnie kroimy na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
5. Wykładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C – do zarumienienia ciasta.
6. Podczas pieczenia, przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak