Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem
1. W garnku roztapiamy masło, dodajemy szpinak, smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól i smażymy jeszcze 2 min. Studzimy.
2. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Następnie lekko rozwałkujemy i nakłuwamy widelcem. Na większej części ciasta kładziemy plastry wędzonego łososia i przyprawiamy pieprzem. Następnie wykładamy ostudzony szpinak i rozsmarowujemy.
3. Następnie zwijamy roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Smarujemy tę końcówkę ciasta roztrzepanym jajkiem, zwijamy i sklejamy roladę.
4. Zwiniętą roladę smarujemy też jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy czarnuszką, a następnie kroimy na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
5. Wykładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C – do zarumienienia ciasta.
6. Podczas pieczenia, przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.