Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe z kapustą i ziemniakami
1. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojony boczek układamy na wołowinie. Tak przygotowane mięso smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim pokrojoną paprykę w cienkie paseczki. Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry i układamy mięso. Mięso obsmażamy z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
2. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy kostkę rosołową i pieprz. Dusimy, aż kapusta zmniejszy swą objętość.
Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dusimy, aż woda wyparuje z kapusty. Dodajemy cukier i sól do smaku. Przygotowujemy zasmażkę - na rozgrzanym maśle rumienimy mąkę i dodajmy do kapusty. Ponownie mieszamy aż bigos zgęstnieje.
3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem, dodajemy masło i mleko. Mieszamy.
4. Na talerz wykładamy roladki wołowe, ziemniaki posypane koperkiem i kapustę. Smacznego!