Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe z kapustą i ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeden z klasyków na dobry, udany obiad dla całej rodziny - roladki wołowe z kapustą i ziemniakami. 

Składniki:

wołowina 5 plastrów
boczek wędzony 5 plastrów
papryka czerwona 0,5 sztuki
Musztarda miodowa Prymat 185 gramów
masło 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Liść laurowy suszony To Naturalne 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
kapusta 1 główka
cebula 2 sztuki
cienka kiełbasa 100 gramów
kostka rosołowa 1 kostka
cukier 1 łyżeczka

Zasmażka:

masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 3 szczypty

Ziemniaki:

ziemniaki 5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
masło 2 łyżki
mleko 3,2% 3 łyżki
koperek świeży 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe z kapustą i ziemniakami

1. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojony boczek układamy na wołowinie. Tak przygotowane mięso smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim pokrojoną paprykę w cienkie paseczki. Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry i układamy mięso. Mięso obsmażamy z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

2. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy kostkę rosołową i pieprz. Dusimy, aż kapusta zmniejszy swą objętość. 

Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dusimy, aż woda wyparuje z kapusty. Dodajemy cukier i sól do smaku. Przygotowujemy zasmażkę - na rozgrzanym maśle rumienimy mąkę i dodajmy do kapusty. Ponownie mieszamy aż bigos zgęstnieje. 

3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem, dodajemy masło i mleko. Mieszamy.

4. Na talerz wykładamy roladki wołowe, ziemniaki posypane koperkiem i kapustę. Smacznego!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak