Roladki wołowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki wołowe. Przepyszne polskie danie, które lekko zmodyfikowałem.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wołowina

    4 plastry
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • boczek surowy

    100 gramów
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • bulion wołowy

    600 mililitrów
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry wołowiny cienko rozbijamy. Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż). Boczek kroimy na kawałki 2x2cm.

Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek. Zawijamy roladki.

Zwinięte roladki obwijamy szynką i scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut.

Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy do całości dokładnie rozrabiając, aby nie powstały grudki.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat