Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Roladki wołowe. Przepyszne polskie danie, które lekko zmodyfikowałem.

Składniki:

Składniki:

wołowina 4 plastry
ogórek kiszony 2 sztuki
boczek surowy 100 gramów
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
szynka parmeńska 8 plastrów
bulion wołowy 600 mililitrów
smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe

Plastry wołowiny cienko rozbijamy. Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż). Boczek kroimy na kawałki 2x2cm.

Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek. Zawijamy roladki.

Zwinięte roladki obwijamy szynką i scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut.

Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy do całości dokładnie rozrabiając, aby nie powstały grudki.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak