Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
roladki
-
polędwica wieprzowa
2 sztuki -
ser camembert
120 gramów -
mozzarella
120 gramów -
prosciutto
10 plastrów -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sos śliwkowy:
-
sok z cytryny
1 łyżka -
sos sojowy
2 łyżki -
miód
3 łyżki -
sos barbecue
2 łyżki -
powidła śliwkowe
1/2 (3-4 łyżki) słoika -
śmietana 30%
120 mililitrów -
cynamon
1 szczypta -
kardamon
1 szczypta -
szczypiorek
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym
1. Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od boku!). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ser camembert i mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na maśle.
Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką śmietanką.
3. Roladki podajemy posypane szczypiorkiem z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.
SMACZNEGO :)
Komentarze (1)