Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym. Przepis na roladki w sosie śliwkowym, które podajemy z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

roladki

  • polędwica wieprzowa

    2 sztuki
  • ser camembert

    120 gramów
  • mozzarella

    120 gramów
  • prosciutto

    10 plastrów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Sos śliwkowy:

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • sos barbecue

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1/2 (3-4 łyżki) słoika
  • śmietana 30%

    120 mililitrów
  • cynamon

    1 szczypta
  • kardamon

    1 szczypta
  • szczypiorek

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym


1. Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od boku!). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ser camembert i mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na maśle.
Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką śmietanką.

3. Roladki podajemy posypane szczypiorkiem z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.


SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Pani Domu 25.03.2015 09:19
wspaniale wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat