Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

roladki

  • polędwica wieprzowa

    2 szt
  • ser camembert

    120 g
  • mozzarella

    120 g
  • prosciutto

    10 plastry
  • śliwki

    450 g
  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

sos

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • BARBECUE

    2 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
  • śmietana 30%

    1/2 kubka
  • cynamon

  • kardamon

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od boku!). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ser camembert i mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na maśle.
Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką śmietanką.

3. Roladki podajemy posypane szczypiorkiem z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.


SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

25.03.2015 09:19
wspaniale wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat