Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym. Przepis na roladki w sosie śliwkowym, które podajemy z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki:

roladki

polędwica wieprzowa 2 sztuki
ser camembert 120 gramów
mozzarella 120 gramów
prosciutto 10 plastrów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Sos śliwkowy:

sok z cytryny 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
miód 3 łyżki
sos barbecue 2 łyżki
powidła śliwkowe 1/2 (3-4 łyżki) słoika
śmietana 30% 120 mililitrów
cynamon 1 szczypta
kardamon 1 szczypta
szczypiorek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym


1. Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od boku!). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ser camembert i mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na maśle.
Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką śmietanką.

3. Roladki podajemy posypane szczypiorkiem z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.


SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 25.03.2015 09:19
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak