Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Aromatyczne polędwiczki w pieprzu cytrynowym i podane w towarzystwie komosy ryżowej oraz sałatki z kapusty pak choi i pieczarek, to bardzo apetyczna propozycja obiadowa. Coraz częściej wykorzystywany w kuchni składnik w postaci komosy ryżowej, sprawia że danie staje się lżejsze, ale równie sycące jak np. z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie przepis. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik:

  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta
  • komosa ryżowa

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • czerwona papryczka chili

    1 sztuka
  • imbir świeży

    2 cm
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • Pieczarki marynowane Smak

    8 sztuk
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • sezam

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele różnych sposobów:
 * duszone w sosie własnym
 * pieczone
 * smażone.

W dzisiejszym przepisie polędwiczka wieprzowa zamarynowana została w aromatycznych przyprawach o delikatnej nucie smakowej: papryce słodkiej i suszonej cebuli. Tak przygotowana, pieczona była w w rękawie, dzięki czemu mięso było soczyste i pełne smaku. Jeśli szukacie alternatywy dla ziemniaków i klasycznej surówki, podajcie polędwiczki z komosą ryżową i duszoną w sosie sojowym kapustą pak choi i marynowanymi pieczarkami.

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.

2. Polędwiczkę posypujemy z obu stron cebulą suszoną, słodką papryką i solą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy. Pieczemy minimum 25 minut lub dłużej – jeśli chcemy, aby mięso było bardziej wypieczone.

3. Komosę ryżową płuczemy na sitku w zimnej wodzie. Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

4. Białą część pora kroimy w cienkie talarki, siekamy papryczkę chili oraz imbir. Pora, chili i imbir wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.

5. Gdy por lekko się zeszkli, wsypujemy pieprz cytrynowy i wlewamy sos sojowy.

6. Pak choi kroimy na duże kawałki i również wrzucamy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy, do czasu aż liście pak choi zwiędną.

7. Dodajemy marynowane pieczarki i zdejmujemy patelnię z palnika.

8. Siekamy szczypiorek. Połowę wrzucamy na patelnię, a połowę zostawiamy do dekoracji.

 

Sposób podania:

Aromatyczne kawałki polędwiczki podajemy z warzywami, pieczarkami i komosą ryżową. Danie posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

Spodobał Wam się przepis Doradcy Smaku - sprawdźcie inne >> PRZEPISY Z PROGRAMU <<

Doradca Smaku
Danie z tego przepisu jest bardzo uniwersalne. Możemy je podać z polędwiczką albo w wersji wegetariańskiej – komosę ryżową z warzywami i pieczarkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Małgorzata 02.11.2022 20:36
czy aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu można podać z sosem z suszonych grzybów leśnych i pieczonymi ziemniakami?
Doradca Smaku 07.11.2022 08:48
Małgorzato, w tym przepisie Daria zastosowała inne dodatki, ale uważam że warto spróbować jak będą pasować Te zaproponowane przez Ciebie! Koniecznie daj znać jak wyszło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat