Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36

5.0
(78)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Aromatyczne polędwiczki w pieprzu cytrynowym i podane w towarzystwie komosy ryżowej oraz sałatki z kapusty pak choi i pieczarek, to bardzo apetyczna propozycja obiadowa. Coraz częściej wykorzystywany w kuchni składnik w postaci komosy ryżowej, sprawia że danie staje się lżejsze, ale równie sycące jak np. z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie przepis. 

Składniki:

Składnik:

polędwica wieprzowa 500 g
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku szczypta
komosa ryżowa 1 szklanka
woda 2 szklanki
biała część pora 1 sztuka
czerwona papryczka chili 1 sztuka
imbir świeży 2 cm
olej rzepakowy 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy 3 łyżki
kapusta pak choi 1 sztuka
Pieczarki marynowane Smak 8 sztuk
szczypiorek 1/2 pęczka
sezam do dekoracji

Porada

Danie z tego przepisu jest bardzo uniwersalne. Możemy je podać z polędwiczką albo w wersji wegetariańskiej – komosę ryżową z warzywami i pieczarkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu z pieczarkami, DS XVII odc. 36

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele różnych sposobów:
 * duszone w sosie własnym
 * pieczone
 * smażone.

W dzisiejszym przepisie polędwiczka wieprzowa zamarynowana została w aromatycznych przyprawach o delikatnej nucie smakowej: papryce słodkiej i suszonej cebuli. Tak przygotowana, pieczona była w w rękawie, dzięki czemu mięso było soczyste i pełne smaku. Jeśli szukacie alternatywy dla ziemniaków i klasycznej surówki, podajcie polędwiczki z komosą ryżową i duszoną w sosie sojowym kapustą pak choi i marynowanymi pieczarkami.

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.

2. Polędwiczkę posypujemy z obu stron cebulą suszoną, słodką papryką i solą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy. Pieczemy minimum 25 minut lub dłużej – jeśli chcemy, aby mięso było bardziej wypieczone.

3. Komosę ryżową płuczemy na sitku w zimnej wodzie. Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

4. Białą część pora kroimy w cienkie talarki, siekamy papryczkę chili oraz imbir. Pora, chili i imbir wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.

5. Gdy por lekko się zeszkli, wsypujemy pieprz cytrynowy i wlewamy sos sojowy.

6. Pak choi kroimy na duże kawałki i również wrzucamy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy, do czasu aż liście pak choi zwiędną.

7. Dodajemy marynowane pieczarki i zdejmujemy patelnię z palnika.

8. Siekamy szczypiorek. Połowę wrzucamy na patelnię, a połowę zostawiamy do dekoracji.

 

Sposób podania:

Aromatyczne kawałki polędwiczki podajemy z warzywami, pieczarkami i komosą ryżową. Danie posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

Spodobał Wam się przepis Doradcy Smaku - sprawdźcie inne >> PRZEPISY Z PROGRAMU <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata 02.11.2022 20:36
czy aromatyczne polędwiczki w cytrynowym pieprzu można podać z sosem z suszonych grzybów leśnych i pieczonymi ziemniakami?
Doradca Smaku 07.11.2022 08:48
Małgorzato, w tym przepisie Daria zastosowała inne dodatki, ale uważam że warto spróbować jak będą pasować Te zaproponowane przez Ciebie! Koniecznie daj znać jak wyszło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak