Roladki wieprzowe z pieczarkami

Roladki wieprzowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki z mięsa wieprzowego nadziewane pieczarkami, marchewką i kiszonym ogórkiem są rewelacyjne. Podane z kluskami, sosem i modrą kapustą to pyszne danie obiadowe.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na roladki:

  • kotlety schabowe

    5 sztuk
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • marchewka

    0.5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki

Na sos:

  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • kostka rosołowa

    0.5 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • papryka mielona

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • Smalec wieprzowy

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Roladki wieprzowe z pieczarkami foto
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane w pół plasterki pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 2 - Roladki wieprzowe z pieczarkami foto

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą ipieprzem. Na każdy kawałek mięsa włożyć porcję pieczarek, ułożyć słupek marchewki i ogórka, zwinąć w roladki, zawiązać nitką kuchenną.

Krok 3 - Roladki wieprzowe z pieczarkami foto

Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Rumiane roladki przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i kostkę rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć w ciepłe miejsce.

Sos:
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z wywarem z mięsa, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez sito. Z roladek przed podaniem usunąć nici.

IKrakowianka
Roladki można podawać z dowolnym sosem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

17.12.2018 09:52
Na taki pyszny obiad to ja się wpraszam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat