Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wieprzowe z metką cebulowa, serem i zasmażką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dziś opowiem Wam bajkę, jak Arek robił roladkę. Roladka była prosta, więc szybko do brzucha się przeniosła.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 400 gramów
metka cebulowa 100 gramów
ser cheddar żółty 700 gramów
bulion wołowy 1 litr
mąka pszenna 1 duża łyż.
smalec 1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z metką cebulowa, serem i zasmażką

Roladka z karkówki połączona z metką cebulową, serem cheddar i zasmażką ma wręcz bajkowy smak. Wyśmienite mięsko świetnie się sprawdzi na obiad, podane z ziemniakami i buraczkami. 

1. Mięso dzielimy na dwie porcje, cienko rozbijamy. Każdy z kotletów smarujemy metką cebulową, układamy starty ser i szczelnie zawijamy w tzw. roladę.

2. Każdą roladkę dodatkowo "zabezpieczamy". Można zrobić to na trzy sposób. Są specjalne klipsy do roladek lub użyć sznurka "kuchennego", lub przebić wykałaczkami.

3. Mięso przekładamy do bulionu, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

4. Smalec rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, podlewamy bulionem.

5. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do mięsa i dokładnie łączymy z bulionem. Zagotowujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak