Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z metką cebulowa, serem i zasmażką
Roladka z karkówki połączona z metką cebulową, serem cheddar i zasmażką ma wręcz bajkowy smak. Wyśmienite mięsko świetnie się sprawdzi na obiad, podane z ziemniakami i buraczkami.
1. Mięso dzielimy na dwie porcje, cienko rozbijamy. Każdy z kotletów smarujemy metką cebulową, układamy starty ser i szczelnie zawijamy w tzw. roladę.
2. Każdą roladkę dodatkowo "zabezpieczamy". Można zrobić to na trzy sposób. Są specjalne klipsy do roladek lub użyć sznurka "kuchennego", lub przebić wykałaczkami.
3. Mięso przekładamy do bulionu, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
4. Smalec rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, podlewamy bulionem.
5. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do mięsa i dokładnie łączymy z bulionem. Zagotowujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.