Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe prawdziwkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybki marynowane 6 sztuk
sól do smaku
grzyby suszone 2 garście
mąka pszenna 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
boczek 6 plastrów
schab 6 plastrów
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe prawdziwkowe

Kroki postępowania

1
Prawdziwki suszone zalewamy letnią wodą. Moczymy parę godzin.
Krok 1 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
2
Plastry schabu grubości około 1,5 cm cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą oraz papryką ostrą.
Krok 2 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
3
Na każdy plaster kładziemy plasterek boczku, ząbek czosnku oraz kawałek marynowanego prawdziwka.
Krok 3 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
4
Roladkę starannie zwijamy i dodatkowo obwiązujemy nitką.
Krok 4 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
5
Tak przygotowane roladki taczamy w mące.
Krok 5 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
6
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i na dużym ogniu rumienimy.
Krok 6 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
7
Do usmażonych rolad na patelnię wrzucamy również namoczone i pokrojone grzybki suszone.
Krok 7 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
8
Chwilę smażymy wspólnie i całość zalewamy wodą w której moczyły się grzyby. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz kolorowy.
Krok 8 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
9
Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Krok 9 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto
10
Podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 10 - Roladki schabowe prawdziwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.02.2013 06:34
na pewno sa rewelacyjne
olkaaa 03.12.2012 10:05
rewelacyjny przepis
Anna169Hosz 20.11.2012 20:19
Dla mnie bomba!
MAR3STA 16.11.2012 18:17
roladki z prawdziwkami to przepyszny pomysł;)
Jolanta_P-S 14.11.2012 17:39
że też nie pomyślałam by tak wykorzystać prawdziwki
Agnieszka_B 14.11.2012 15:59
Wyglądają bardzo smacznie. A przepis rzeczywiście bardzo przejrzysty :)
Wacław 14.11.2012 10:06
bardzo apetyczne i na pewno smaczne danie !!!
pacpaw 13.11.2012 23:27
boczek wieprzowy surowy. ale sądzę, że dodanie boczku wędzonego mogłoby wzbogacić jeszcze bardziej smak tych roladek. Uważam to za dobry pomysł.
SmacznaPyza 13.11.2012 23:13
dokładny przepis i instrukcja obrazkowa na proste a bardzo smaczne tradycyjne danie. Jedno pytanie - boczek zwykły wędzony czy wędzony i parzony?
Joanna46 13.11.2012 09:13
Przepyszne.
adelajda 13.11.2012 06:56
ależ apetyczne ! super !
Sroczka 12.11.2012 22:15
Ale pyszności tutaj znalazłam.
kasiaw 12.11.2012 22:09
uwielbiam takie
PIOTR11 12.11.2012 22:06
apetyczne połączenie
Henryka2 12.11.2012 22:06
Bardzo pomysłowe i bardzo apetyczne!
Katarzyna/kate1980 12.11.2012 21:44
uwielbiam takie połączenia
ben-ka 12.11.2012 21:40
Wypasione te roladki:)i muszę się przyznać,że do głowy mi nie przyszło by w taki sposób wykorzystać marynowane grzyby.
Beatris 12.11.2012 21:39
Mistrzowska potrawa. Prawdziwy rarytas.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak