Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM WĘDZONYM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 połówki
szpinak 20 liści
czosnek 5 ząbków
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła do smaku
sos sojowy ciemny 1 łyżka
olej roślinny 4 łyżki
śmietanka kremowa 0,5 szklanki
ser wędzony 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM WĘDZONYM

Szpinak myjemy, odcinamy ogonki, szatkujemy, podsmażamy na patelni na oleju, pod koniec dodajemy 4 ząbki przeciśniętego czosnku, odstawiamy.
Każdą połówke z piersi przekrawamy wzdłuż na połowę, lekko rozklepujemy, opruszamy solą i pieprzem, na środek dajemy łyżkę szpinaku, na szpinak kostkę wędzonego sera, zwijamy, spinamy wykałaczkami, tych wykałaczek może być na każdym kawałku nawet i po 10 sztuk, najważniejsze to to, by nic niewypłyneło ze środka, nieprzejmujcie się. Po podsmażeniu wyjmujemy wykałaczki.
Rozgrzewamy ponownie patelnię, można do tego użyć tej samej na której smażyliśmy szpinak, podsmażamy roladki z każdej strony na rumiano, przekładamy do mniejszego rondelka, podlewamy wodą, dusimy.
Na patelni podsmażamy rownież cebulę (obraną i pokrojoną w kosteczkę), oraz ząbeczk czosnku. Ponownie przekładamy do rondelka, po 5 minutach, gdy woda odparuje dolewamy smietanę, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy według uznania i gotowe... niebo w gębie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 25.10.2012 14:59
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak