Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
awokado
1 sztuka -
sok z cytryny
z połowy owocu -
ser pleśniowy
50 gramów -
świeże listki bazylii
kilka sztuk -
jajka
2 sztuki -
szpinak
200 gramów -
pomidory
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
orzeszki piniowe prażone
20 gramów -
chleb wieloziarnisty
2 kromki -
olej
50 mililitrów
Do smaku:
-
tymianek Prymat
-
gałka muszkatołowa cała
-
pieprz biały mielony
-
sól morska - MŁYNEK Prymat
Do dekoracji:
-
szczypiorek
Sposób przygotowania
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado i ser pleśniowy kroimy w kostkę. Siekamy bazylię, dodajemy do awokado i sera, doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do dwóch łupin po awokado, tak, aby w środku zostawić trochę wolnego miejsca.
Do dwóch osobnych misek wbijamy jajka i wlewamy do łupin. Awokado z jajkami wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, opiekamy na niej z dwóch stron kromki chleba.
Rozgrzewamy kolejną patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, doprawiamy tymiankiem. Dodajemy pomidor oraz liście szpinaku, doprawiamy solą morską. Następnie dodajemy orzeszki pinii i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową
Awokado z jajkami wyciągamy z piekarnika. Na grzanki wykładamy szpinak z pomidorami. Danie dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się