Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Awokado zapiekane z jajkiem, odc. 21
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado i ser pleśniowy kroimy w kostkę. Siekamy bazylię, dodajemy do awokado i sera, doprawiamy białym pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do dwóch łupin po awokado, tak, aby w środku zostawić trochę wolnego miejsca.
Do dwóch osobnych misek wbijamy jajka i wlewamy do łupin. Awokado z jajkami wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, opiekamy na niej z dwóch stron kromki chleba.
Rozgrzewamy kolejną patelnię, wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, doprawiamy tymiankiem. Dodajemy pomidor oraz liście szpinaku, doprawiamy solą morską. Następnie dodajemy orzeszki pinii i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową
Awokado z jajkami wyciągamy z piekarnika. Na grzanki wykładamy szpinak z pomidorami. Danie dekorujemy szczypiorkiem.