Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
1 szt -
cebula
1 szt -
por
1 szt -
serek biały kremowy
2 łyzki -
szynka parmeńska
4 plasterki -
sól
1 łyzeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
suszone pomidory
100 (w oleju)
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka oczyszczamy.
Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.
Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy.
Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Doprawiamy odrobiną soli.
Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.
Na folii aluminiowej
( błyszczącą stroną do zewnątrz )
układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi.
Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę.
Całośc zawijamy w folię.
Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
* Przed końcem pieczenia otwieramy folię i trzymamy jeszcze ok. 5 minut w piekarniku.
Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki.
Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno ).
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się