Rolada zaczarowana porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    120 g
  • cukier

    70 g
  • masło

    70 g
  • mleko

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    ¼ łyżeczki
  • żółtko

    4 szt.
  • cukier

    150 g
  • białko

    4 szt.
  • Nadzienie:

  • cukier puder

    70 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • ponadto :

  • cukier puder

    do oprószenia
  • porzeczki

    do dekoracji
  • konfitura

    6 porzeczkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.
Krok 2 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Wlać mleko, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki.
Krok 3 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Ciasto rozsmarować na blasze z piekarnika wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Białka przeznaczone na bezę ubić na sztywno. Ubijać przez 10 minut, stopniowo dodając cukier. Rozsmarować na cieście.
Krok 5 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec około 20 minut. Po upieczeniu ciasto zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Krok 6 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
50 ml śmietany zagotować. Dodać do niej żelatynę, wymieszać i pozostawić, aby napęczniała.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, żelatynę i 2 łyżki konfitury porzeczkowej. Połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Krok 7 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem śmietanowym. Przy jednym z brzegów ułożyć pozostałą konfiturę porzeczkową. Ciasto ponownie zwinąć.
Krok 8 - Rolada zaczarowana porzeczkami foto
Roladę schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 07.10.2013 17:52
wspaniała rolada :)
joanna30 07.10.2013 16:06
Świetna rolada :)
tatiana2 07.10.2013 12:42
pyszności :)
Beatris 07.10.2013 12:02
Cudne zdjęcie. Rolada wygląda przepysznie.
wyattearp 07.10.2013 10:24
ale pysznie wygląda
sylwia_mc 07.10.2013 09:53
wygląda cudnie
Ola1984 07.10.2013 09:12
Świetna rolada :)
iziona 07.10.2013 09:08
Wyglada wprost bajecznie :)
magdziorka6 07.10.2013 08:58
sama słodycz
Ania321 07.10.2013 08:55
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat