Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z ziemniaków z kapustą i grzybami leśnymi
1. Na patelni na oleju smażymy cebulę, czosnek, grzyby, dodajemy kapustę, delikatnie podlewamy wywarem z gotowania grzybów, gotujemy i doprawiamy do smaku.
2. Pod koniec gotowania dodajemy koperek i mieszamy. Tak przygotowaną kapustę przekładamy na cedzak i odcedzamy z nadmiaru sosu.
3. Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka, olej, Przyprawę do potraw Kucharek i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
4. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując delikatnie mąką.
5. Na ciasto nakładamy farsz z kapusty, grzybów, bardzo dokładnie zwijamy i zawijamy w folię aluminiową posmarowana masłem .
6. Tak przygotowaną roladę układamy na brytfannie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut .
7. Po upieczeniu, studzimy w folii, rozwijamy i kroimy w plastry.
Podajemy na zimno lub z sosem grzybowym Kucharek.