Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z wiśniową nutą
Biszkopt jasny:
ubijamy 4 białka na sztywno wraz z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 4 żółtka rozmącone z 1,5 łyżką wody i 1 łyżką octu. Składniki miksujemy. Potem wsypujemy pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 kisiele wiśniowe. Całość dobrze mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 14-15 minut.
Biszkopt ciemny robimy w taki sam sposób jak biszkopt jasny, z tym że zamiast kisieli dodajemy kakao.
Gdy biszkopt wyciągniemy z piekarnika i z blaszki to nakrywamy go ściereczką i zwijamy w rulon, odkładamy do przestygnięcia,
Masa:
z 3 cytryn wyciskamy sok i mieszamy z mlekiem UHT, dodsypujemy do tego cukier wanilinowy i zwykły, odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w tym proszek budyniowy, a następnie robimy budyń. Czekamy aż wystygnie.
Ucieramy kostkę masła, dodajemy powoli budyń, miksujemy.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny. Dolewamy do masy.
Gdy powstanie gładka i puszysta masa, dzielimy ją na połowę i do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną (ewentualnie zbożową) i miksujemy. Wstawiamy do schodzenia na 10 minut.
Rozwijamy rolady i smarujemy na całej powierzchni masami. Wzdłuż brzegu kładziemy wiśnie, jedna za drugą. Zwijamy rolady.
Dekorujemy pozostałą masą i wiśniami.
Smacznego !!!