Rolada z wiśniową nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt-rolada

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    8
  • cukier kryształ

    1,5 szklanka
  • kisiel wiśniowy

    2
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • ocet

    2 łyżki
  • woda

    3 łyżki

masa

  • mleko 2 %

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2
  • cukier wanilinowy

    1
  • cukier kryształ

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    3
  • wiśnie bez pestek

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • żelatyna

  • masło 250 g

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pieczemy 2 cienkie biszkopty z połowy porcji:
Biszkopt jasny:
ubijamy 4 białka na sztywno wraz z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 4 żółtka rozmącone z 1,5 łyżką wody i 1 łyżką octu. Składniki miksujemy. Potem wsypujemy pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 kisiele wiśniowe. Całość dobrze mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 14-15 minut.
Biszkopt ciemny robimy w taki sam sposób jak biszkopt jasny, z tym że zamiast kisieli dodajemy kakao.

Gdy biszkopt wyciągniemy z piekarnika i z blaszki to nakrywamy go ściereczką i zwijamy w rulon, odkładamy do przestygnięcia,

Masa:
z 3 cytryn wyciskamy sok i mieszamy z mlekiem UHT, dodsypujemy do tego cukier wanilinowy i zwykły, odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w tym proszek budyniowy, a następnie robimy budyń. Czekamy aż wystygnie.

Ucieramy kostkę masła, dodajemy powoli budyń, miksujemy.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny. Dolewamy do masy.
Gdy powstanie gładka i puszysta masa, dzielimy ją na połowę i do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną (ewentualnie zbożową) i miksujemy. Wstawiamy do schodzenia na 10 minut.

Rozwijamy rolady i smarujemy na całej powierzchni masami. Wzdłuż brzegu kładziemy wiśnie, jedna za drugą. Zwijamy rolady.

Dekorujemy pozostałą masą i wiśniami.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 27.09.2014 16:31
pięknie podana aż ślinka cieknie
gacopierz23 18.09.2014 21:18
efektowny smak wisienki
JOANNA16 27.08.2014 08:46
mmm super ciacho))
gibli 23.08.2014 08:31
kuszące roladki)
adelajda 20.08.2014 17:12
Mniam, mniam ale pyszna :)))
luna76 13.08.2014 10:01
roladki, pierwsza klasa !! :)
Rysia 13.08.2014 09:58
Lubię rolady wszelakie.
Anna133 13.08.2014 08:21
wygląda obłędnie smacznie
Konczi 13.08.2014 07:35
pysznie u Ciebie :) Ślicznie wygląda !
Krystyna32 13.08.2014 06:14
bardzo pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat