Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z pianką malinową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
mąka pszenna 1 1/2 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
olej roślinny 5 łyżka
kakao 4 łyżki
śmietana 30% 250 ml
maliny mrożone
galaretka malinowa
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z pianką malinową

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać naprzemiennie raz mąkę raz łyżkę oleju, dodać kakao. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zwinąć w ściereczce, którą wcześniej posypujemy cukrem pudrem. Zostawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki. Jak galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę, dodać do niej cukier puder, zmiksowane, rozmrożone maliny i na końcu galaretkę. Dokładnie wymieszać i wstawić na chwilkę do lodówki, żeby pianka troszkę zgęstniała. Roladę rozwijamy i nakładamy na nią krem zostawiając na końcu około 2-3 cm żeby nam się masa nie wylała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 15.03.2013 17:39
bardzo pyszniutkie ciasto :)
Bogumiła
Bogumiła 15.03.2013 15:12
palce lizać. mniam
dodi 15.03.2013 15:06
zjadłoby się
2milutka 15.03.2013 14:37
bardzo fajnie wygląda:)
Aleksandra/Olcia 15.03.2013 14:18
mnaim,smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak