Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z dynią i jabłkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6
cukier 1/2 szk
mąka tortowa 1 szk
olej 2 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Dodatkowo

dynia 300 g
jabłka antonówki 4
cukier waniliowy 4 łyżka
cukier drobny 1 łyżka kokosowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z dynią i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Jabłka i dynię pokroić w kostkę, dodać obydwa cukry i wymieszać.
Formę do ciasta o wymiarach 37 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go z wierzchu masłem.
Na papier wyłożyć pokrojoną dynię i jabłka.
Krok 1 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
2
Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier i miksować aż cukier się rozpuści
Krok 2 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
3
potem przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
4
i wymieszać ciasto.
Krok 4 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
5
Wylać je na dynie i jabłka.
Krok 5 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
6
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Krok 6 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
7
Po upieczeniu uważając aby ciasto się nie rozpadło wyłożyć na ściereczkę papierem do góry,
Krok 7 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
8
zdjąć papier
Krok 8 - Rolada z dynią i jabłkiem foto
9
i zawinąć roladę w ściereczkę.
Położyć złączeniem ciasta do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Potem odwinąć roladę, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Rolada z dynią i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.10.2014 17:57
świetny pomysł na wykorzystanie dyni
krystyna330 02.10.2014 13:12
Smacznie wygląda :)
Renata22 01.10.2014 20:56
świetne połączenie ;)
DorotaZ 01.10.2014 20:47
Rolada wygląda wspaniale:)
ZEWA 01.10.2014 20:13
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Mój mąż nie lubi dyni, rolada prawie przez Niego zjedzona. Więc chyba to najlepsza rekomendacja rolady. Tak było też z sernikiem dyniowym, nie lubi a poprosił o ponowne upieczenie.Proponuję zrobić bo wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Następnym razem dam jeszcze więcej dyni. A do rolady możemy użyć inne owoce i wtedy za każdym razem będziemy mieć inną roladę. Polecam wypróbować. Dodatkowo przemycamy dynię tym co jej nie lubią, czyli plusik dla nas.
Kolorowa 01.10.2014 19:37
Myślę, że dynia i antonówki to smaczne połączenie ;)
V_kuchareczka 01.10.2014 19:01
jestem bardzo ciekawa smaku, bo wygląda wprost obłędnie
monikalangier 01.10.2014 18:45
wygląda zachęcająco
czekoladka_m 01.10.2014 18:42
Jak zwykle ciacho pierwsza klasa;))
Katarzyna59 01.10.2014 18:32
wspaniale wygląda
Adam/ZUB3R 01.10.2014 17:45
smacznie wygląda
kloruś 01.10.2014 17:09
wygląda zachwycająco... nigdy nie jadłam cista z dynią, ciekawa jestem jego smaku :)
cukiereczek 01.10.2014 16:36
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak