Rolada z boczku do chlebka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    4-6 ząbków
  • sól

  • nitka stylonowa

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3-4 sztuki
  • boczek

    1-1.5 surowy
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    3-4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

boczek myjemy i rozkładamy (najlepiej taki w miarę jednakowej grubości w kształcie kwadratu lub prostokąta. Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy wewnętrzną część boczku rozkładamy równomiernie jałowiec ziele angielskie i pieprz a liść laurowy drobno kruszymy i również posypujemy boczek. boczek zwijamy w rulon(ciasno) i obwiązujemy nitka stylonową. Do garnka z wodą i łyżka soli ewentualnie jeszcze liściem laurowym i szczyptą tymianku wkładamy tak przygotowany boczek i gotujemy do miękkości około 2-2,5 godziny, pilnując aby nie brakło wody.
Boczek wyjmujemy po ugotowaniu zdejmujemy nitkę i obtaczamy lub obsypujemy w papryce słodkiej pozostawiamy do ostygnięcia (choć na ciepło tez jest pyszny. i Wędlinka pyszna i gotowa

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
FAFIK 23.02.2011 10:24
Pyszny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat