rolada z boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    6
  • sól

    1łyżka
  • pieprz

    1łyżeczka
  • wódka

    2łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5
  • majeranek

    1/2łyżki
  • śliwki suszone

    10dag
  • rodzynki

    2łyżki
  • kasza manna

    2łyżki
  • cząber

    1/2łyżeczki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozciąć nożem wzdłuż włókien,aby powstał cienki,duży płat.Czosnek obrać,3ząbki rozetrzeć z pieprze i solą.Dodać wódkę,pokruszone liście laurowe i majeranek.Tak powstałą marynatą natrzeć boczek,zwinąć w rulon,zawinąć w folię aluminiową,schować do lodówki na noc.Rozwinąć,naciąć nożem tłustą stronę boczku w kratkę.Ułożyć na blacie kratką do spodu.Śliwki pokroić w paski,wymieszać z rodzynkami,kaszą manną,3ząbkami czosnku i cząbrem.Wlać 4łyżki gorącej wody,wymieszać.Farsz rozsmarować na boczku,ciasno zrolować,zwinąć nicią kuchenną.Brytfannę posmarować olejem,włożyć roladę,przykryć,piec 20min w temp.180stopniC.Wlać 1/3szkl gorącej wody.Piec dalej jeszcze 40min,polewając wytwarzającym się sosem.Gdy boczek będzie miękki,zdjąć pokrywę,podpiec na złoto.Kroić gdy będzie miękki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat