Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa mielona

    1,3 kg
  • otręby pszenne

    3 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • pieczarki

    40 dag
  • olej do smażenia

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Na sos:

  • pieczarki

    40 dag
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • śmietana 30%

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początku przygotowujemy farsz. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy aż pieczarki będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Do łopatki mielonej wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Całość wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Jedną część mięsa rozkładamy na folii tak, aby powstał płat o grubości ok 1 cm. To samo robimy z drugą częścią mięsa.

Na tak przygotowane mięso rozkładamy farsz pieczarkowy i przy pomocy folii zwijamy dwie równe roladki.

Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, żeby mięso trochę stężało.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Delikatnie odwijamy roladki z folii i wykładamy je na blaszkę.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub na ćwiartki ( gdy są większe ). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie pieczarki zmiękną a ilość wody się zredukuje.
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i ostrożnie dodajemy do sosu, uważając, żeby się nie zważyło.
Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku. Ja osobiście dodaję dużo lubczyku, gdyż uwielbiam jego smak.

Gdy roladki się upieką wykładamy na półmisek, polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ryżem lub chlebkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 17.12.2013 16:51
wspaniale wygląda
Edyta17 13.02.2012 18:17
Oj przepraszam, w zdaniu "Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, żeby mięso trochę stężało." powinna być lodówka a nie piekarnik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat