Rolada szpinakowo-łososiowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna i prosta rolada szpinakowo-łososiowa. Jeśli macie szpinak, łososia wędzonego w plastrach i jajka bez trudu ją zrobicie. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie (rozdrobniony)
  • czosnek

    3 zabki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt
  • masło

    łyżka
  • łosoś wędzony plastry

    1 tacka
  • serek ziołowy

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na maśle podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, sól i pieprz i dusimy chwile na wolnym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy.

Do piany porcjami dodajemy szpinak i mąkę i bardzo delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaski placek.

Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Przestygnięty placek smarujemy równomierną warstwą serka (ja dałam serek "Twój Smak") wymieszanego z koperkiem a następnie układamy plastry łososia.

Zwijamy roladę jak najściślej, owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroimy w plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza620 11.04.2013 08:47
robię dokładnie taką samą i jest zaczepista,
jolanta19 14.12.2011 18:57
super wygląda
rjustysia 01.12.2011 22:02
Piękna! Po prostu piękna! :)
Beata61 19.10.2011 22:29
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat