Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak mrożony
1 opakowanie (rozdrobniony) -
czosnek
3 zabki -
mąka pszenna
2 łyżki -
jajko
4 szt -
masło
łyżka -
łosoś wędzony plastry
1 tacka -
serek ziołowy
2 szt -
sól
-
pieprz
-
koperek
Sposób przygotowania
Na maśle podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, sól i pieprz i dusimy chwile na wolnym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy.
Do piany porcjami dodajemy szpinak i mąkę i bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaski placek.
Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Przestygnięty placek smarujemy równomierną warstwą serka (ja dałam serek "Twój Smak") wymieszanego z koperkiem a następnie układamy plastry łososia.
Zwijamy roladę jak najściślej, owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroimy w plastry.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się