Rolada szpinakowa z soczewicą czerwoną i tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak mrożony

    90 dkg
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • jajka

    4 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki

Farsz

  • soczewica czerwona

    20 dkg
  • bulion warzywny

    2 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżeczki
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • Sól ziołowa- MŁYNEK

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada szpinakowa z soczewicą czerwoną i tuńczykiem foto
Szpinak rozmrozić, odsączyć. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do szpinaku, dosypać mąkę , wymieszać. Formę o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wlać na blaszkę i piec w piekarniku 15 min w 190 stopniach.
Krok 2 - Rolada szpinakowa z soczewicą czerwoną i tuńczykiem foto
Soczewicę gotować w bulionie ok 20 min. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać do soczewicy, dodać tuńczyk z puszki, wymieszać. Farsz doprawić koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , solą pieprzem i papryką mieloną.
Krok 3 - Rolada szpinakowa z soczewicą czerwoną i tuńczykiem foto
Wystudzony placek posmarować farszem, zwinąć w roladę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy. Przed podaniem włożyć do piekarnika z papierem i piec 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 22.04.2016 09:18
bardzo ładnie wygląda
Czyki 17.04.2016 08:37
Zdrowo i bardzo smacznie:)
Renataj 16.04.2016 22:37
Pięknie się prezentuje:)
Stenka 16.04.2016 17:42
smaczna i ładnie wygląda
w mojej kuchni 16.04.2016 15:55
same rarytasy na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat