Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa z maślakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm)

szpinak mrożony 300 g
czosnek 2 ząbki
jajko 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Farsz

jajko 2 szt
ser feta 240 g
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

jogurt naturalny 190 g
czosnek 2 ząbki
chrzan tarty 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z maślakami

Kroki postępowania

1
Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy zimną wodą, tak aby były w całości przykryte. Świeże maślaki gotujemy około 30 minut (od momentu zagotowania wody). Podczas gotowania zdejmujemy pianę, pod koniec solimy. Grzyby muszą być miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku.
Szpinak rozmrażamy. Dusimy w garnku do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wystudzony szpinak mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika.
Krok 1 - Rolada szpinakowa z maślakami  foto
2
Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon.
Krok 2 - Rolada szpinakowa z maślakami  foto
3
Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Rolada szpinakowa z maślakami  foto
4
Ser feta ugniatamy widelcem z posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Rolada szpinakowa z maślakami  foto
5
Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.
Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).
Krok 5 - Rolada szpinakowa z maślakami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 22.02.2017 22:11
Naprawdę ciekawie i oryginalnie wygląda. Zapewne też tak dobrze smakuje.
Kikiriki 22.01.2017 19:59
Koniecznie muszę spróbować!
Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:32
ooo muszę wypróbować
berys18 03.12.2016 07:35
wygląda bardzo smacznie
Klausia 02.12.2016 17:30
z pewnością ciekawe :)
halina17 30.11.2016 18:28
Pomysłowa rolada.
Habibi 30.11.2016 14:58
Uwielbiam takie rolady :)
tobi1989 30.11.2016 14:40
Ciekawy przepis :)
Małgorzata92 30.11.2016 14:37
Fajne danie :)
VioletoweKucharzenie 30.11.2016 14:23
Idealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak