Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto szpinakowe

  • szpinak mrożony

    500 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    4 jajka
  • sól do smaku

    1 szczypta

Nadzienie

  • łosoś wędzony plastry

    300 g
  • serek śmietankowy

    400 g
  • cytryna

    1 szt
  • parmezan starty

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto :
Na patelni rozgrzać olej.Dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak i masło.
Smażyć kilka minut,a następnie dodać żółtka i smażyć jeszcze kilka minut.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Dodać do szpinaku,delikatnie wymieszać i lekko doprawić solą do smaku.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25X35.
Blachę wyłożyć najpierw papierem posmarowanym olejem.
Ciasto równomiernie rozprowadzić i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Tak upieczone ciasto posypać parmezanem.
i odwrócić tak żeby ser był na dole.
Zdjąć papier,na którym piekło się ciasto.
Kiedy przestygnie posmarować połową serka chrzanowego.
Zostawić 2 cm z jednej strony dłuższego boku żeby po zwinięciu ser nie wypływał.
Na ser równomiernie poukładać łososia i lekko skropić cytryną.
Następnie posmarować pozostałym serkiem i delikatnie zwinąć.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10 godzin.
Po schłodzeniu pokroić na centymetrowe plasterki .
Podawać w towarzystwie sałaty,cytryny i pomidorków koktajlowych :-)
Kejti
Jeśli nie mamy serka chrzanowego,to możemy użyć śmietankowego lub śmietankowy wymieszać z chrzanem :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 13:45
Smakowita i kusząca rolada;)
Justyna Jussstiii 21.01.2017 21:19
super pomysł łądnie wygląda
potri20 28.11.2016 14:53
Fantastyczne w smaku:)
Andrzej132 10.11.2015 14:13
fajny pomysł :)
Maridka19 12.12.2014 11:43
świetnie to wygląda :)
Motorek 30.09.2014 08:49
bardzo dobra
Futka 15.09.2014 10:07
Wspaniała rolada. Jestem pod wrażeniem tego kulinarnego cuda - pycha! :)
barbara11561 14.09.2014 17:58
pyszna przekąska:)
adelajda 14.09.2014 16:37
Jak dla mnie pycha :)
pestka 14.09.2014 16:19
bardzo lubię szpinak w każdej postaci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat