Rolada serowa z pieczarkami

Rolada serowa z pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna rolada serowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • pieczarki

    380 gramów
  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    550 gramów
  • cebula

    1 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0,5
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżki

Placek serowy:

  • ser gouda

    270 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • majonez

    3 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Farsz:
Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, razem poddusić do odparowania wywaru, ostudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać.
Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić.

Placek serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu ciasta serowego, zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka.
Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki.
Zwinąć w roladę i w ten sam papier, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.02.2019 19:53
Muszę w końcu zrobić taką roladę :)

Bożena Matuszczyk

11.02.2019 12:05
Taka smaczna przystawka na pewno urozmaici stół i zadowoli domowników i gości.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat