Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada serowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 30 dag
pieczarki 30 dag
cebula 1
masło 12,5 dag
ser topiony 20 dag
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada serowa

Ser włożyć do garnka z gorącą wodą na 5 - 10 minut. Do momentu aż będzie miękki ale nie lejący. Cebulkę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić. Usmażyć razem z cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać.

W miseczce utrzeć miękkie masło z serkami topionymi. Dodać usmażone, ostudzone pieczarki i natkę.

Ser wyjąć z wody o rozwałkować.

Masę równomiernie rozsmarować na serze.

Zwinąć w roladę.

Powstałą roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia.


Koniecznie używać do masy normalnego masła 82 % bo wtedy masa po schłodzeniu nie będzie wypływać.



Kostkę sera można włożyć do mikrofali i podgrzewać pod przykryciem do rozmiękczenia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 01.10.2015 19:09
Kiedyś to robiłam - miałam inny przepis. Nie wyszło mi i myślę, że jeszcze raz spróbuję to zrobić z tym przepisem.
Habibi 28.09.2015 09:44
sto lat nie robilam rolady serowej, a jak sięgnęłam pamięcią wstecz o jakieś pewnie 20 lat, to wówczas była ta rolada wielkim hitem i bardzo modna, więc wszyscy sobie przekazywali przepis ;)
Damiano
Damiano 28.09.2015 09:30
fajny przepis
Jumper123 28.09.2015 01:11
świetny przepis
Anna169Hosz 27.09.2015 22:58
U mnie w domu robi się podobna na święta:)
agaK. 27.09.2015 22:50
Fajny pomysł owinąć to wszystko w ser.
krokus 27.09.2015 22:30
CIEKAWY PRZEPIS

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak