Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 1,3 kg
pieczarki 400 g
jajko 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
sól 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
kukurydza w puszce 1 mała puszka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
boczek wędzony ok 300 g

Porada

W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym

Kroki postępowania

1
Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało.
Krok 1 - Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym foto
2
Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm. Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli. Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon.
Krok 2 - Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym foto
3
Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu.
Krok 3 - Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym foto
4
Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Krok 4 - Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.04.2017 11:07
pyszna propozycja
KORAL 12.04.2017 20:35
Fajnie wyszła :)
Aleksandra/Olcia 12.04.2017 19:43
pyszna propozycja
Wiktoria29 12.04.2017 16:03
fajnie wygląda
VioletoweKucharzenie 12.04.2017 14:12
pyszna taka rolada! :-)
Grazyna0211 12.04.2017 13:19
smaczna rolada
Renataj 12.04.2017 13:08
Pięknie się prezentuje:)
Wiesława1 12.04.2017 11:31
Świetna propozycja
Róża1 12.04.2017 11:09
smaczne mięsko !!!
bietka 12.04.2017 08:56
smaczne mięsko : )
Stenka 12.04.2017 07:47
ciekawa propozycja
Franciszek 12.04.2017 00:11
pyszna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak